vrijdag 11 mei 2007

Het creëren van rapport (onderbewuste connectie)

Rapport is het creëren van een diepe onderbewuste connectie met iemand anders. Als je met iemand een gesprek aangaat dan communiceer je met diegene. Heb jij enig idee hoeveel van je communicatie via woorden gaat? 7% van je communicatie gaat middels de woorden die je spreekt. 38% gaat middels de toon van je stem en 55%(!) gaat middels lichaamstaal. Dat betekend dat je het grootste deel van je communicatie middels lichaamstaal gaat.

Een goede reden om rapport te creëren is omdat mensen de neiging hebben het goed op te schieten met mensen die op hunzelf lijken. Rapport met iemand is hetzelfde als intresse tonen in iemand. Je toont zoveel intresse, je bent zelfs bereid op diegene te lijken zodat je beter kunt communiceren. Stel je gesprekspartner eens voor als een buitenlander, die zijn eigen taal spreekt. Feitenlijk is dat altijd zo, iedereen spreekt een eigen taal. Uit respect, kun je bereidt zijn de taal van die buitenlander aan te nemen, zodat je effectig en prettig communiceerd.

Dat is kort en snel uitgelegd, wat rapport creëren is. Maar hoe doe je dat dan? Hoe maak je een diepe onderbewuste connectie met iemand zodat je zo prettig en effectief mogelijk kunt communiceren? Met wie zou jij rapport willen creëren in je leven? Misschien met je vrienden? Zodat je nog meer plezier kunt beleven. Misschien met je baas? Zodat je op een prettige manier je opslag kunt bespreken, of een dagje vrij kunt vragen. Er zijn talloze scenario's mogelijk om rapport aan te gaan.
In sommige gevallen, is rapport praktisch of zelfs essentieël te noemen. Bijvoorbeeld wanneer je iets gaat verkopen. Effectief communiceren is uitermate belangrijk wanneer je bezig bent met verkopen. Rapport geeft je de mogelijkheid je boodschap goed en helder te communiceren. Waarom? Omdat 7% van je communicatie gaat middels woorden, 38% middels de toon van je stem en 55% middels lichaamstaal.

Mocht je nog twijfelen over het nut ervan, iedereen die ook maar een beetje succes heeft weet dit. Iedereen. Zonder dat je het weet hebben talloze mensen gesprekken met je gehad waarin ze zonder dat jij het wist rapport met je tot stand hebben gebracht. Denk maar aan sollicitaties of evualuatie gesprekken, of denk aan verkopers.

Er zijn 3 belangrijke dingen die je na wilt doen om rapport te krijgen met iemand:
- Lichaamstaal en postuur
- Toon van de stem
- De laatste 3 tot 4 woorden van een zin

Lichaamstaal en postuur 55%:
Je kunt je gesprekspartner nabootsen en spiegelen:
Spiegelen:
Jij staat tegenover iemand. Diegene heeft zijn linkerhand omhoog. Je spiegelt diegene door jouw rechterhand omhoog te doen. De 2 handpalmen zijn dan wel naar elkaar toegericht en jij bent als het ware het spiegelbeeld van diegene die je spiegeld.
Nabootsen:
Jij staat tegenover iemand. Diegene heeft zijn linkerhand omhoog. Nabootsen doe je in dit geval door ook jou linkerhand omhoog te doen, de 2 handpalmen staan dan niet naar elkaar toe gericht. Je hebt dan wel dezelfde lichaamshouding maar je houding, is niet gespiegeld (de palmen staan niet naar elkaar toegericht).

Spiegelen geeft een dieper rapport dan nabootsen. Het is aan te raden iemand na over te stappen naar nabootsen en niet te meer te spiegelen wanneer je een verkoop deal sluit. Anders bestaat de dat diegene zich niet meer kan herrineren dat hij of zij getekend heeft. Het kan met spiegelen namelijk zo zijn dat diegene jou woorden verward met hun interne communicatie. Zo'n diepe connectie kun je hebben met iemand wanneer je spiegeld. Met nabootsen heb je dat niet.

De toon van de stem (38%):
Het stemgeluid is belangrijk. Welke dingen kun je met je stem doen om rapport te creëren? Hier een kleine opsomming:
- De snelheid/tempo van spraak (snel of langzaam).
- De toonhoogte van de stem (hoog of laag).
- De kwaliteit van de stem (helder, dof/binnensmond of geraspt)
- Het volume van de stem (hard of zacht)

De woorden (7%):
- Gebruik woorden die je gesprekspartner vaak gebruikt. (stopwoordjes).

Ken je dat? Dat je jezelf betrapt dat je een "stopwoordje" van iemand hebt overgenomen? Dat is dus wat wij hier bedoelen. Alleen in dit geval gebruik je het voor het creëren van rapport. Als iemand vaak zegt "dus". Dan zeg je af en toe ook "dus" met dezelfde snelheid, toonhoogte, kwaliteit en volume.

Een nog dieper rapport:
Er zijn nog wat simpele truucjes die je kunt gebruiken om een een nog beter rapport te krijgen. En onthoud, rapport bereik je door dezelfde dingen te doen als je gesprekspartner doet.

Dingen die je ook kunt doen om rapport te krijgen:
- De plek van de ademhaling (vanuit de buik, of vanuit de borst).
- De snelheid van de ademhaling (frequentie)
- De tilt van het hoofd (links/rechts/voorover/achterover).
- De snelheid van het knipperen (zelfde snelheid knipperen als je gesprekspartner).

In het kort:
Je krijgt rapport met iemand wanneer je iemand nadoet. Door op diegene te lijken krijg je rapport. Rapport is een diepe onderbewuste connectie waardoor je effeciënter en prettig kunt communiceren.

Je kunt de volgende dingen nadoen:
- De snelheid/tempo van spraak (snel of langzaam).
- De toonhoogte van de stem (hoog of laag).
- De kwaliteit van de stem (helder, dof/binnensmond of geraspt)
- Het volume van de stem (hard of zacht)
- De laatste 3 tot 4 woorden van een zin

- De plek van de ademhaling (vanuit de buik, of vanuit de borst).
- De snelheid van de ademhaling (frequentie)
- De snelheid van het knipperen (zelfde snelheid knipperen als je gesprekspartner).

- Postuur spiegelen of nabootsen.
- De tilt van het hoofd (links/rechts/voorover/achterover).

Confirmatie van rapport:
Hoe zie je of je rapport hebt met iemand? Simpel, als jij beweegt, dan zal je gesprekspartner ook bewegen. Als jij sneller gaat praten dan doet je gesprekspartner dat ook. Welk gedrag je ook veranderd (zolang het maar subtiel is), je partner zal jou voorbeeld volgen. Veel plezier hiermee en denk erom, in jou leven en in het leven van elk ander creëer je alleen win win situaties.

1 opmerking:

StarBliss zei

Soms vraag ik me af of en wanneer ik dit heb geschreven :)

niet slecht toch? De enige die er wat heet uitgeput is de http://www.manvanstaal.nl/