dinsdag 8 mei 2007

Introductie tot NLP

NLP staat voor “NeuroLinguïstisch Programmeren”. NLP is systeem om je persoonlijkheid zo goed mogelijk te ontwikkelen. Deze methodiek is ontwikkeld begin 1970 door Richard Bandler en John Grinder.


Het basis principe van NLP is het idee dat de woorden, gebaren en gedachten van een individu de perceptie van de wereld bepalen (“"Whatever your mind can conceive and can believe, it can achieve." - Napoleon Hill”).

Er paar belangrijke termen die veel gebruikt worden in NLP:

Modeling – In kaart brengen hoe een specifiek bedrijf of persoon een bepaald resultaat weet te verkrijgen. Je kijkt bijvoorbeeld naar wat Donald Trump of Richard Branson succesvol maakt om hetzelfde in je eigen leven te creëren. Of je bestudeerd de strategie van Microsoft om toe te passen in je eigen software bedrijf.

Rapport – Rapport is niet het cijferkaartje wat iedere leerling aan het einde van het schooljaar mee naar huis krijgt. Of eigenlijk; het heet een rapport (pollie want a cracker?) maar in ons context gebruiken we rapport wat anders. Met rapport bedoelen wij: onderbewust afstemmen op een persoon of groep personen. Dit kan snel door te letten op de frequentie en positie van iemands ademhaling, tilt van het hoofd, lichaamstaal, knipperen van de ogen, de snelheid en toonhoogte van het praten en een tegenovergestelde lichaamspositie in te nemen (spiegelen).

Anchoring – Het vastzetten van bepaalde emotionele staten zoals blijdschap of zelfverzekerd zodat je die staat kunt terugroepen (door bv in je vingers te knippen of te knipperen). Je creërt in feite een part in je mind die je terug roept wanneer je het nodig vind.

Value’s – De waarden die mensen of bedrijven hebben, wat belangrijk is voor hun.

Swish pattern – Een swish pattern is een eenvoudig middel om een bepaald patroon te doorbreken. Een simpele visualisatie (beeld en geluid) zorgt ervoor dat er nieuwe patronen in de hersenen worden gecreërd waardoor je eenvoudig iets in gedrag kunt veranderen. Uitermate geschikt voor bv nagelbijten of irrationele angst (fobie).

Voor nu laat ik het bij deze 5 termen. Ik zal naarmate de tijd vorderd meer NLP kennis delen.

Geen opmerkingen: